Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová: Jak koronavirus sblížil Izrael, Palestince a Hamás

Na světě bylo až do nedělě jedno nepravděpodobné území, které nemělo ani jeden případ nákazy koronavirem – Pásmo Gazy. Už třináct let se na něj vztahuje blokáda Izraele a několik posledních roků i Egypta, za což řada států a propalestinských aktivistů obě země ostře kritizuje, ale teď tato blokáda Gazu chrání před katastrofou. V neděli ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že má první dva nakažené – muže, kteří se vrátili z Pákistánu –, a umístilo je do izolace v nemocnici v Rafáhu.

Vládce Gazy, teroristické hnutí Hamás, se nákazy bojí, protože pásmo dlouhodobě trpí nedostatkem zdravotnických potřeb, léků i testovacích sad. Také Izrael má z nákazy v Gaze velké obavy, a ministr obrany Naftali Bennett proto poprvé povolil Oddělení pro koordinaci vládní činnosti na palestinských územích (COGAT), které mimo jiné dohlíží na dovoz a vývoz materiálu a jiných potřeb do Gazy, aby otevřeně spolupracovalo s Hamásem. Ten tak teď výjimečně dostává i cement, jehož import je jinak zakázán, protože teroristé ho používají ke stavbě útočných tunelů. Teď s ním budují karanténní zařízení pro lidi, kteří se vrátili ze zahraničí.

Gazu může zasáhnout i hospodářská krize v Izraeli, která kvůli zastavení chodu země v důsledku nákazy hrozí. Izrael proto ve zvýšené míře dodává do pásma potraviny, hygienický materiál a zařízení pro továrny a malé podniky a poslal i 700 testovacích sad.

Do Gazy se ještě stále vracejí lidé z ciziny a tisíce lidí dojížděly každý den do Izraele za prací, což byla novinka v rámci neoficiálního příměří s Hamásem. Netrvala však dlouho – minulý týden Izrael blokádu pásma zpřísnil před nadcházejícím židovským svátkem Purim a nezmírnil ji ani po něm. Blokáda tak poprvé chrání víc místní dělníky před nákazou než Izraelce před teroristickými útoky.

Byl to paradoxně Hamás, kdo minulou neděli uzavřel přechod Erez do Izraele a Rafáh na hranicích s Egyptem, o jehož trvalé otevření prosil Káhiru řadu let. Teď je však v Egyptě koronavirus. Žádný Gazan už z pásma nesmí a dovnitř i ven může jen zboží. Do konce března jsou preventivně zavřené i školy, univerzity a mateřské školky. V karanténním zařízení je kolem 70 navrátilců z cest, zhruba 2700 osob je v izolaci doma a lidem, kteří ji poruší, hrozí zatčení. Hamás také zorganizoval úklidovou akci, při které se dezinfikovaly domy, byty, instituce, mešity a veřejné prostory v uprchlickém táboře Al-Šatí, a rozdává všem obyvatelům pásma letáky s pokyny, jak se mají chránit. Podle místních obchodníků je ale dostatek potravin a všechno zatím funguje.

Gaza je jedním z nejlidnatějších a zároveň nejchudších území na světě, a kdyby se epidemie rozšířila, měla by nedozírné následky, protože tamější zdravotnictví by ji nezvládlo – má jen asi 2500 lůžek, nanejvýš 60 ventilátorů a nedostatek infekčních oddělení i personálu. Hamás to ví a poprvé se ve vlastním zájmu stará víc o obyvatele než o výrobu zbraní a útoky proti Izraeli. Gazané žertují, že dlouholetá blokáda „konečně přinesla něco dobrého“, a Izrael si oddychl, že ho nikdo z Gazy neostřeluje raketami.

Na území palestinské samosprávy na Západním břehu Jordánu nákazu zavlekla skupina turistů z Řecka, která navštívila Betlém. I když bylo v neděli na Západním břehu jen 59 případů a 17 nakažených se údajně vyléčilo, vyhlásil premiér Muhammad Štajá na dva týdny úplný zákaz vycházení, který neplatí jen pro zaměstnance ve zdravotnictví, prodejnách potravin a lékárnách. Na celém území platí nouzový stav a minimálně do konce března jsou zavřené univerzity, školy, kavárny, křesťanské památky, národní parky, mešity a kostely. Samospráva zrušila hotelové rezervace všech zahraničních turistů, doporučila starším lidem, aby se zdržovali doma, a zakázala shromažďování, oslavy, ale i demonstrace a stávky. Policie při tom nenápadně pozatýkala několik politických odpůrců a lidí, kteří šířili poplašné zprávy.

Problém představují Palestinci, kteří jezdí pracovat do Izraele a židovských osad. Je jich až 100 000 a potřebuje je jak palestinská, tak izraelská ekonomika. Izrael v úterý rozhodl, že palestinští zaměstnanci potřebných sektorů, jako zdravotnictví, zemědělství, stavebnictví či sociální péče, se nebudou po práci vracet domů a budou smět v Izraeli až dva měsíce přechodně bydlet, pokud jim zaměstnavatel zajistí ubytování. Žádný jiný Palestinec však do Izraele nesmí.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví varuje, že by epidemii nezvládlo, a Izrael s pomocí počítá stejně, jako ji dodává Gaze. Nikdo nikoho nekritizuje a mezi Izraelem, samosprávou a Pásmem Gazy panuje bezprecedentní empatie a spolupráce, jaké v normálních dobách neexistovaly.

 

 

 

Gita Zbavitelová, ČRo Plus

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com