Novinky ze života komunity

Izraelské pokroky ve vývoji očkovací látky proti nemoci COVID-19

Podle sdělení izraelského výzkumného ústavu MIGAL začnou  během dvou měsíců dodávat očkovací látku proti koronaviru. Dále  ústav informuje, že v dohledné době dojde v rámci připravovaného testu k očkování lidí látkou proti COVID-19.

Ve vývoji očkovací látky se dosahují významné pokroky na řadě dalších míst.  Světová zdravotnická organizace WHO uveřejnila 4. dubna seznam 62 institucí, které zahájily klinické testy. Kromě MIGALu vývoji očkovací látky v Izareli věnuje také skupina z haifského Technionu společně s Institutem biologického výzkumu.

MIGAL informuje koncem února o průlomu,  což v březnu potvrzuje vedoucí ústavu Chen Katz  se sdělením, že  hodlají začít s testy. Jeho tým působí v Galileji, jen několik kilometrů od lïbanonské hranice  a věnuje se výzkumu ptačí chřipky.  Vědci zde zjistili, že  virus Sars-CoV-2 se podezřele podobá jejich  laboratorním vírům a vypadá to jako by již před 4 lety  bádali kolem očkovací látky proti koronaviru. Nyní je zapotřebí ještě menší přizpůsobení a očkovací látka COVID-19- je hotová. Minulý týden sdělil Americko-židovský komitét, že bude práce Migalu spolufinancovat. Zároveň  však na své facebookové stránce varuje před nepravdivými zprávami. Řada uživatelů internetu se mohla domnívat, že očkovací látka je již na trhu  a svými „fake news“ vzbuzovali klamné naděje.

Očekávané testy provedené u lidí mohou vzbudit dojem,  že je preparát již přístupný. Musíme vzít v úvahu, že testy trvají za normálních okolností v průměru až deset let. Americká zdravotnická organizace např. uvádí, že na základě započatých testech Moderny může trvat zhruba 18 měsíců než dojde k jeho schválení – a to je poměrně krátká doba. Podle německého vědeckého magazínu Quarks je předpoklad, že všechny očkovací přípravky nebudou  pravděpodobně povoleny před rokem 2022.

Chen Katz nespatřuje při tom problém v oblasti vědeckých poznatků, ale ve zdravotnické byrokracii. Podle něj by testy mohly být zahájeny během 30 dnů. Pak ale nastupuje dlouhý čas úředního schvalování. Izraelský ministr pro otázky vědy Ofir Akunid slíbil. že jeho ministerstvo dobu maximálně uspíší.

V současnosti se nejde jen rychlé nalezení účinné látky. Svaz  výzkumných farmaceutických podniků v Německu tvrdí, že „není rozhodující, kdo získá první povolení očkovací látky, ale dostatek výrobních kapacit.“

Erika Bezdíčková

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com