Novinky ze života komunity

Německo v roce 75.výročí osvobození od nacistické diktatury

Dveře do synagogy v Halle, které se snažil rozstřílet antisemitský útočník.

V Berlíně k 75. výročí osvobození (pro neonacisty to nebylo osvobození, nýbrž kapitulace) promluvil spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier k občanům Německa a vyzval je, aby chránili demokracii. Prohlásil: „Tehdy jsme byli osvobozeni, dnes se musíme osvobodit sami od rasismu a nenávisti. To, co způsobilo Německo milionům lidí, se nesmí opakovat.“

V době Corony vzniká řada spikleneckých teorií, jednou z nich je to, že je to „dílo Židů a Izraele“. Německá média upozorňují na vzrůstající antisemitizmus a na to, že opatření proti Covidu 19 využívají pravicoví extremisté k šíření nenávisti, pomluv a nepravdivých zpráv.

V den JOM HAŠOA německá média informovala o tomto dni a o osvobození koncentračních táborů spojeneckými vojsky. Většina Němců po válce prohlašovala, že o existenci plynových komor „vůbec nic nevěděla.“

Po půl roce po útoku na synagogu v Halle byl atentátník obžalován z vraždy dvou lidí a pokusu o vraždu 68 lidí. Důležité je, že v obžalovacím spisu je uvedeno, že se jednalo o antisemitský čin. Před tímto útokem německá justice antisemitské činy často označovala za projevy nespokojenosti pachatelů s politikou Izraele.

Trvalo to celých 75 let, než se otevřeně začalo hovořit o tom, že nacističtí soudci, kteří poslali na smrt desítky nevinných lidí, dále vykonávali svou profesi v SRN. Pokud na to upozorňovala média NDR, tak tyto zprávy byly označovány za komunistickou propagandu.

Současná německá vláda po dlouhém váhání konečně zakázala činnost organizací napojených na teroristickou Hizbolah. Pochvala přišla z Izraele a USA. S radostí též konstatujeme, že Německo bude nadále finančně podporovat Jad Vašem.

Denny

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com