Novinky ze života komunity

Rakousko si připomnělo 65. výročí samostatnosti druhé republiky

Dne 15.května 1955 byla okupačními mocnostmi SSSR, USA, Velkou Británií a Francií podepsána Státní smlouva s Rakouskem, které se zavázalo být neutrální zemí a že nebude součástí Německa. Vojska spojenců opustila Rakousko, které se tím stalo suverénním státem.

Letos se žádné velké oslavy nekonaly, k rakouským občanům promluvili prezident Alexander Van der Bellen a kancléř Sebastian Kurz. Oba zdůraznili, že demokracie a svoboda nejsou samozřejmostí, proto je třeba je chránit.

V roce 1943 se na konferenci v Moskvě dohodly západní mocnosti se SSSR, že po válce bude obnoveno Rakousko jako samostatný stát. Na konferenci v Jaltě bylo rozhodnuto rozdělení na okupační zóny včetně Vídně. Na území, které osvobodila sovětská armáda byla 27.4.1945 vytvořena provizorní vláda, kterou vedl sociální demokrat Karl Renner. Ta zrušila všechny nacistické zákony. První svobodné volby se konaly 25.11.1945. Absolutní většinu získala teprve po válce vytvořená Lidová strana – ÖVP.

Strana svobodných FPÖ, která měla být liberální, byla založena až v roce 1955. Její politika se stala nacionalistickou, rasistickou a antisemitskou zvolením Jörga Haidera předsedou strany. Byl to on, který se zúčastnil srazu bývalých členů SS a prohlásil, že to žádní špatní lidé nebyli. Smutné je, že tyto srazy se v Rakousku konaly a konají, i když Haider z FPÖ vystoupil a založil novou stranu.

Stinnou stránkou v roce 1986 se stala volba Kurta Waldheima, muže s nacistickou minulostí, spolkovým prezidentem. Tento muž po okupaci Československa sovětskou armádou v srpnu 1968 jako ministr zahraničí nařídil, aby rakouské velvyslanectví v Praze nepřijímalo uprchlíky, což tehdejší rakouský velvyslanec v Praze Rudolf Kirschleger ignoroval.

Na druhé straně se kancléřem po vítezství socialistů SPÖ v roce 1970 stal židovský politik Bruno Kreisky, což by asi v Německu nebylo možné. Ve vztahu k Izraeli prohlašoval, že on je občanem Rakouska, že bude provádět rakouskou politiku, což bylo i bratříčkování s teroristou Arafatem. Kancléřem byl až do roku 1983. Také Kreisky rozvíjel mýtus, že Rakousko bylo první obětí nacistického Německa, což dnešní vláda již netvrdí a rakouská média ukazují týrání a ponižování Židů po anšlusu.

Přejeme Rakousku v 65. roce samostatnosti, aby bylo demokratické a nebylo zužováno aférami typu Ibiza.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com