Novinky ze života komunity

Svitky od Mrtvého moře a urychlovač částic

Mezinárodní tým badatelů je zřejmě krátce před nalezením způsobu jak přečíst obsah silně poškozených Svitků od Mrtvého moře, které jsou příliš křehké aby se rozbalily. Nyní se nalezla možnost rozvinout je pomocí kruhového urychlovače částic. Vědci budou mít takto nyní možnost 2000 let staré texty rozluštit aniž by svitky otevřely, sdělil nedávno izraelský deník Haarez.

MRTVĚ MOŘE

Přestože místo, kde byly nalezeny, je nejsušším místem na zemi, jsou působením vlhkosti poškozeny, což vedlo k jejich slepení a  papyrus či pergamen  se  změnily v hroudu, sdělila Pnina Schor, kurátorka Izraelského památkového úřadu (IAA). Pokusy o jejich otevření by je bezpochyby silně poškodily. Jednou z možností je využití synchrotronu „Sesame“ z Jordánska

Projekt je založen na výsledcích týmu, kterému se podařilo vyluštit zbytek zuhelnatělého svitku  nalezeného v troskách staré synagogy v Ein Gedi. Pomocí  mikropočítačové  tomografie zobrazovacích algoritmů se podařilo spálenou část  oddělit a svitek digitálně rozvinout. Takto získaný text zobrazil začátek biblické knihy Levitikus. Šlo při tom o nejstarší svitek tóry nalezený po nálezu svitků z Kumranu.

EIN GEDI

Na rozdíl od svitků z Kumranu byly mladší z Ein Gedi zpravidla psané inkoustem neobsahujícím kov což celý proces ztěžuje navíc také proto, že fragmenty jsou menší. Scany s vysokým rozlišením z roku 2018  zobrazovaly písmena na pergamenu, ale pro čtení textů by bylo zapotřebí ještě vyššího rozlišení.

Urychlovače částic mají nyní být  využity ke generaci rentgenových paprsků, které umožňují ještě lepší skenování fragmentů; jsou jemnější a lze s nimi dosáhnout rozlišení i v nanometrických hodnotách, tvrdí americký vědec Brent Seales, který se na výzkumu podílí.

SESAME

Kde bude nová metoda realizována není zatím jasné. Jedna z možností je využití synchrotronu  Sesame v Jordánsku. Zatím není ovšem jisté zda je tento  urychlovač zcela vhodný a  rovněž jestli s ohledem na napjaté diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi lze dosáhnout dohody s tím, že Jordánsko žádnou část artefaktů nezabaví. Nárok na svitky si vzhledem k místu jejich nálezu dělají  totiž také Palestina a Jordánsko.

Na projektu se podílejí archeologové, informatici a odborníci z oblasti fyziky z různých zemí.

Svitky z Kumranu patří k nejdůležitějším archeologickým nálezům 20. století. Nalezeny byly ve čtyřicátých letech a obsahují 2000 let staré židovské texty, mezi nimi i části z bible.

Erika Bezdíčková

Zdroj: Israelnetz

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com