Novinky ze života komunity

Henry Kissinger se blíží ke stovce

Heinz Kissinger se narodil 27. května 1923 ve Fürthu v Bavorsku a těsně před pogromovou nocí v roce 1938 se rodině podařilo emigrovat do USA. Zde se z Heinze stal Henry, který se v dobré kondici dnes dožívá 97 let.

To, že mluvil anglicky s německým akcentem, mu málokdo vyčítá, jeho kariéře to nevadilo. V roce 1961 se stal poradcem pro otázky národní bezpečnosti, poté ministrem zahraničí ve vládě Richarda Nixona. Velkou měrou se zasloužil o to, aby Čínská lidová republika nahradila v Radě bezpečnosti OSN tzv. Nacionalistickou Čínu – Tajwan.

Ve vietnamské válce sice nařídil bombardování Kambodže, což mu vyčítala studentka Hillary Clintonová, na druhé straně to byl on, kdo vyjednal na konferenci v Paříži v roce 1973 s představitelem Severního Vietnamu Le DucThoem příměří – oba obdrželi Nobelovu cenu míru. Přijal ji jen Kissinger.

V Jom-kipurské válce v říjnu 1973, kterou Izrael vyhrál především zásluhou válečné taktiky Ariela Šarona, Kissinger vyjednal příměří. Dodnes je jeho kyvadlová politika posuzována z jedné strany jako vynikající – still widely celebrated as major diplomatic achievements, ovšem ozývají se i kritické hlasy.

Henrymu Kissingerovi přejeme k jeho 97. narozeninám Ad mea veesrim šaná.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com