Novinky ze života komunity

Kicker slaví 100 let od založení

V poslední době se to v ŽL sportovními zprávami jen hemží. Dnes alespoň trošinku odlišný článek, i když je převážně sportovní.

Německý sportovní časopis Kicker, jehož první číslo vyšlo 14.července 1920, byl založen Waltherem Bensemannem, židovským fotbalovým nadšencem. Ten do Německa přivezl fotbal z Anglie, sorry, bylo to ze Švýcarska, konkrétně z anglické soukromé školy v Montreaux a byl jedním z těch, který se zasloužil o jeho rozšíření v Německu. V té době to byl pionýrský čin, protože Němci fotbal považovali za anglické bláznovství – míč se přeci musí hrát rukou a ne nohou. Jak se ty časy změnily, dnes je fotbal nejpopulárnějším sportem v Německu, v televizi a v rádiu občas začínají zprávy hlášením fotbalových výsledků.

Bensemann se narodil 13.1.1873 v Berlíně.  O jeho rodině se ví málo, jedině, že jeho otec byl bankéřem a že v roce 1889 se přestěhovali do Karlsruhe, takže Bensenmann pak působil především v jižním Německu a od roku 1890 přispíval do novin fotbalovými zprávami, o které ale v této době nebyl velký zájem. Jedny z mála sportovních novin, které přežily až do 80. let 20.století, byl curyšský Sport, který Bensemannovi otiskl článek o fotbalu v Anglii. Bensemann stál i při zrodu Německého fotbalového svazu v roce 1900.

V létě roku 1919 se přestěhoval do Mnichova a v březnu 1920 se stal členem redakce časopisu Fußball. Bensenmann se v redakci necítil dobře, měl neustálé spory se šéfredaktorem Eugenem Seyboldem, a tak se rozhodl založit vlastní časopis. Nazval ho Der Kicker, aby tím zdůraznil anglický původ fotbalu (kick = kopat). Časopis se z finančních důvodů několikrát přestěhoval k nakladatelům, kteří mu umožnili alespoň živořit. Dne 1.10.1926 se přestěhoval do Norimberku, kde je vydáván dodnes.

Po nástupu Hitlera k moci byl Bensemann jedním z těch Židů, kteří vytušili, že to není nakrátko a rozhodl se emigrovat do Švýcarska, kde v Montreaux dne 12.11.1934 na slabost srdce zemřel. Zprávu o jeho úmrtí přinesl též Der Kicker, což z dnešního hlediska byl čin namířený proti nacistům, tu poznámku tam snad někdo propašoval, protože již v březnu 1933 byl Bensenmann novými mocipány označen za člověka v radakci nežádaného. Dne 28.3.1933 vyšla v Kickeru poslední Bensenmannova glosa, 30.3.1933 opustil Německo ne kvůli zdravotním problémům, ale proto, že byl Židem.

Největšího ocenění dosáhl Bensenmann v roce 1932 na kongresu FIFA ve Stockholmu, kde předseda švédského fotbalového svazu Anton Johanson prohlásil, že Kicker je nejlepším sportovním časopisem na evropském kontinentu.

Dnešní redakce Kickeru oceňuje zásluhy Walthera Bensenmanna (nebylo tomu tak vždy) a připomíná, že bude pokračovat v jeho tradici sportovního žurnalismu.

Sdílet:

One Response to “Kicker slaví 100 let od založení”

  1. Vintíř napsal:

    Walter Bensenmann stál též při založení Bayernu Mnichov a Eintrachtu Frankfurt.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com