Novinky ze života komunity

Dnešní rozloučení s Hankou Maršálkovou

V neděli 7. března se na Novém židovském hřbitově konalo poslední rozloučení s Hankou Maršálkovou, která nenadále zemřela ve čtvrtek 25. února ve věku nedožitých 55 let. Setkání probíhalo dle aktuálních regulí a mohlo se jej zúčastnit pouze 15 osob z nejbližšího okruhu rodiny.

Hanka byla jednou z nemnoha ve své generaci, která již od svého dětství vyrůstala v židovské rodině, která se pravidelně účastnila bohoslužeb v Jeruzalémské synagoze. Když bylo Hance pět let, tak byly v módě množiny. Tehdy poprvé ukázala, že má nebývalý talent v matematice, když v řešeních předčila svého otce. Své matematické nadání rozvíjela na střední škole a posléze vystudovala MFF. O jejích úspěších se v obecní restauraci Šalom vyprávěly legendy. I když se později věnovala především praktickým otázkám finanční analýzy a kapitálovým trhům, byla vždy velmi dobrá i na teoretické úrovni.

Ve druhé polovině osmdesátých let, se Hanka snažila zlepšit poměry na obci, která skomírala pod dohledem normalizačních orgánů. Chtěla, aby byly k dispozici knihy k výuce hebrejštiny pro mladé. Podílela se na organizaci několika petic za náboženské svobody, odluky církve od státu a její podpis nikdy nechyběl pod výzvami ke svobodným volbám, demokracii a pod výzvami k propuštění politických vězňů.

Po roce 1989 se tak Hanka mohla podílet na organizaci kurzů hebrejštiny pro začátečníky. Byla též českou delegátkou na March of the Living. V devadesátých letech se zapojila do aktivit Československé unii židovské mládeže. V pozdějších letech věnovala svůj volný čas práci v představenstvu Matany.

Hanka se v roce 1990 provdala za Petra Maršálka, s nímž sdílela lásku k matematice. Narodili se jim synové Dan a Pavel. Prvorozený Dan den dnes poprvé odříkával kadiš a rovněž měl pěkné osobní rozloučení. David, bratr Hanky, při svém projevu vzpomínal, jak mu sestra byla oporou v těžkých životních chvílích.

Sdílet:

5 Responses to “Dnešní rozloučení s Hankou Maršálkovou”

  1. Lucie Friedlaenderová napsal:

    Je nám to líto

    Lucie+ Šimon

  2. Alena Kouba napsal:

    Smutne, Hanko, vzpominam.

  3. Jirka Salus napsal:

    Slyšel jsem, že to byl důstojný pohřeb. Paní Hanku jsem osobně neznal, ale jeden docent že ZOP o jejím talentu pořád básnil.

  4. Denny napsal:

    Samiku, děkujeme ti. Napsal jsi to hezky. To jsem již napsal, ale komentář zmizel.
    Denny a Magda

  5. Samik Abramson napsal:

    Hanka byla vyborna holka, nesmirne inteligentni a velmi hodna. Pohansti Rekove pravili: „koho bohove miluji, umira mlady“ neco na tom asi je! Hanko jeste to nebyl Tvuj cas ale je Ti tam lepe jak nam tady. Bude se nam moc styskat. Vzpominame

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com