Novinky ze života komunity

Útok na synagogu v německém Hagenu byl zmařen

Stejně jako v Halle v roce 2019 měla být cílem útoku na Jom Kipur – tedy 7.září 2021 synagoga v Hagenu ve spolkové zemi NRW – Severním Rýnsku-Westfálsku.

Díky varování cizí tajné služby, která nebyla jmenována, zasáhla německá policie včas. Jako hlavní podezřelý byl zatčen 16-letý islamista, syrský občan, který žije v Německu žije 5 let. Jeho otec a bratr byli zatčeni s ním, ale později propuštěni.

Měl to být islamistický útok, podezřelý se zajímal o výrobu výbušniny, byl vlastníkem nenávistné islamistické antisemitské literatury s návodem jak připravovat útoky na židovské obce.

Policie v posledních dnech oznámila, že při vyšetřování bylo zjištěno, že podezřelý byl ve styku s teroristickým Islamským státem a to konkrétně s konstruktérem výbušnin znýmým pod jménem Abu Harb = Otec války.

Podezřelý dosud popírá, že by úplánoval útok na synagogu, prý se jen zajímal o výrobu výbušnin.

Ministerský přdseda spolkové země NRW Armin Laschet poděkoval policii za rychlý zásah a odsoudil antisemitismus, jak extrémně pravicový, tak islamistický.

Jako vždy v těchto případech se objevil obhájce, pravděpodobně dobře placený ze zahraničí. Je to Ihsan Tanyolu, který mediím oznámil, že očekává brzké propuštění podezřelého.

Policie zkoumá zabavené elektronické přístroje podezřelého, jiné zprávy dosud médiím nepředala.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com