Novinky ze života komunity

Ženy a Chanuka

Dini Barashová hovoří o speciálním vztahu žen k Chanuce

Letošní slavnostní zapálení pražské chanukie u Rudolfína bylo organizátory věnováno ženám. O jejich vztahu k Chanuce promluvila z pódia rebecin Dini Barashová z Chabad Prague:

Je pro mě velký potěšením být na zapalování chanukového světla a zahájit tak Svátek světel. Chanuka je svátek úzce spojený s ženami. Víme, že zázrak Chanuky se stal díky ženě, její velké odvaze a odvážným činům.

Právě tak, název Chanuka má kořeny ve slovu chinuch – vzdělání. Je to především odpovědnost ženy – matky zajistit nejlepší možné vzdělání svým dětem.

Když pozorujeme hořící svíci, máme pocit tepla, klidu a míru. Žena je pilířem domova, udává svému domu tón a je to žena, která přináší tyto pocity tepla, míru a lásky členům domácnosti.

Ale tím to vše nekončí. Bůh dak ženám bina ytera – zvláštní druh moudrosti, porozumnění, odvahy a energie. Díky tomu je žena schopná ovlivnit nejen členy své domácnosti, ale i své okolí a svou práci.

Tak jako svíce, jejíž plamen nebledne v závislosti na jakémkoliv množství dalších svící, bude žena zářit spolu s dalšími ženami. Více dobra, lásky, pozitivní energie, kterou sdílíme a šíříme, sama o sobě nezmizí, ale její jiskry, které vytváří, se odrazí zpět k nám.

A tak o Chanuce při světlu svíček naslouchejme poselství plamenů, vstřebejme jejich teplo a přijměme energii, kterou vyzařují. Pak vezměme svoji pochodeň a běžme s ní dál.

Štastnou Chanuku!

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com