Novinky ze života komunity

Německo má novou vládu

Annalena Baerbock za Zelené povede ministerstvo zahraničí

Německo po 16 letech vlády Angeliky Merklové má novou vládu vedenou sociálním demokratem Olafem Scholzem. Je to koalice tří stran: sociálních demokratů SPD, Zelených a liberálů FDP, podle barev červených, zelených a žlutých. Na celostátní úrovni je to novum, dřívější vlády byly nanejvýš dvoukoaliční.

Program vlády obsahuje 177 stran fortmátu A4. Některá média zdůraznila, že v tomto programu je zařazeno i prohlášení Angely Merkelové, že Německo má povinnost pomáhat Izraeli zajišťovat jeho bezpečnost.

Ve vládě je 9 mužů a 8 žen, včele nejdůležitějších ministerstev jsou ženy. Ministryní vnitra je Nancy Faeser (51 let, SPD), ministerstvo zahraničí povede Annalena Baerbock (40, Zelení) a ministryní obrany je Christine Lambrecht (56, SPD).

Obrana byla kdysi v rukou mužů, změna nastala v roce 2013, kdy obranu převzala Ursula von Leyen, vystřídala ji Annegret Kramp-Karrenbauer (obě z CDU), nyní tedy je ministryní obrany zase žena.

V ohnisku sledování, zvláště v Izraeli, bude zahraniční politika Německa. Ačkoliv Zelení nebyli vždy na straně Izraele, tak v konfliktu s Hamasem se Annalena Baerbock jasně postavila na stranu Izraele a zdůraznila, že Izrael má právo na sebeobranu a odsoudila skupiny, které bojkotují Izrael.

Očekáváme,že v rámci ministerstva vnitra bude v programu též boj proti vzrůstajícímu antisemitismu.

Sdílet:

One Response to “Německo má novou vládu”

  1. Tomáš napsal:

    Německo ma novou vládu a noveho kancléře, údajně devátého. Říká se, že devátá vlna je největší, to brzo pozname. Domnívám se, že to může být návrat k původní orientaci Německa.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com