Novinky ze života komunity

Nešťastný projev Zelenského v Knesetu

Po úspěšných projevech k europarlamentu a zákonodárcům Británie, Německa či Spojených států oslovil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli také izraelský Kneset. Všude jinde se dočkal mohutného potlesku vestoje, ale Izraelce nenadchl.

Kneset neprojevil přílišný zájem, už když Zelenskyj projev poslancům nabídl. Předseda parlamentu Miki Levy ho nejprve odmítl s tím, že Kneset má jarní přestávku a čeká ho renovace, protože se bál, že zákonodárci se kvůli projevu nevrátí z dovolené. Nakonec se s Kyjevem dohodli, že proběhne přes Zoom a připojí se i poslanci v zahraničí. Plán však rozladil ruského velvyslance, který chtěl před projevem posluchačům vysvětlit, jak se věci mají podle Kremlu. Tomu se naštěstí podařilo zabránit, a tak se aspoň ruští hackeři neúspěšně pokusili projev přerušit. Poslanci se nakonec připojili skoro všichni; kromě většiny arabských zákonodárců, z nichž jeden prohlásil, že válku na Ukrajině rozpoutalo NATO.

Zelenskyj ve svých projevech občas použije nějakou paralelu, která má publiku přiblížit, s čím se Ukrajina potýká; Američanům zmínil útok na Pearl Harbor, Britům zas bitvu o Británii. Izraelcům citoval Goldu Meirovou, která se na Ukrajině narodila, ale také si na ně poněkud nevhodně připravil holokaust.

Řekl jim, že Ukrajinci dnes bloudí po světě a hledají útočiště stejně jako Židé před nacisty a Moskva usiluje o totéž „konečné řešení“ Ukrajinců jako Hitler pro Židy. Trochu útočně se Izraele zeptal, proč Ukrajině nepomáhá jako jiné země a nepřijímá víc uprchlíků, a znovu požádal o izraelské zbraně, zejména lapač střel Železná klenba, které Izrael Ukrajině dlouhodobě odmítá. Postěžoval si, že země jen hájí své zájmy a neuvalila na Rusko žádné sankce, a nepříliš šťastně připomněl, že „Ukrajinci před osmdesáti lety zachraňovali Židy“.

Takoví sice skutečně byli a jeruzalémský památník obětem holokaustu Jad Vašem udělil za záchranu židovských životů titul Spravedlivý mezi národy skoro 2700 Ukrajinců, ale bohužel bylo mnohem víc těch, kteří nacistům pomáhali Židy vraždit – podle německého historika Dietera Pohla až 100 000. Stříleli muže, ženy a děti do vykopaných jam a jen v rokli Babí Jar povraždili v září 1941 během pouhých dvou dnů skoro 34 000 Židů. Na Ukrajině jich za holokaustu zahynulo víc než půldruhého milionu. Tohle všechno Izraelci dobře vědí a mnozí měli mezi zavražděnými příbuzné – ostatně i Volodymyr Zelenskyj.

Řada poslanců a ministrů označila přirovnání války na Ukrajině k holokaustu za „nehorázné“. Ministr pro komunikace Joaz Hendel připomněl, že „genocida Židů se odehrávala i na ukrajinské půdě“, a i když „je válka strašná, je její přirovnávání k hrůzám holokaustu a konečnému řešení nevhodné“. A poslanec pravicového Likudu Juval Štejnic prohlásil, že „srovnávat jakkoli hroznou válku na Ukrajině s vyvražďováním Židů v plynových komorách je zkreslováním dějin“ a „Ukrajinci na své chování k Židům za druhé světové války pyšní být nemohou“.

Novináři označili Zelenského projev za vyčítavý a obviňující a jeho přirovnání války k holokaustu za šokující. Rovněž se jim nelíbilo, že kritizoval premiéra Naftaliho Beneta za jeho snahu o zprostředkování míru, když ho o to sám požádal. A poukázali i na to, že přestože chce Izrael zůstat nestranný a zbraně na Ukrajinu poslat nehodlá, ani to z technických důvodů nejde.

Přitom Izrael podle svých možností Ukrajincům pomáhá. Přijímá ukrajinské Židy, kteří vyhovují přistěhovaleckému zákonu, a chystá se jich trvale začlenit až 100 000. Po velkém tlaku veřejnosti sympatizující s Ukrajinou se nakonec rozhodl dočasně přijmout i 25 000 Ukrajinců nežidovského původu, přestože je a chce zůstat židovským státem. A tento týden otevře polní nemocnici v ukrajinském městečku Mostyska nedaleko hranic s Polskem.

Zelenskyj si svou necitlivost zjevně uvědomil a ještě v neděli v noci kontaktoval izraelské představitele znovu; poděkoval Benetovi za jeho mírové úsilí a vyjádřil i pochopení pro izraelskou snahu hájit vlastní zájmy. Izrael potřebuje s Ruskem spolupracovat při bombardování íránských pozic v Sýrii; Írán je jeho největším nepřítelem a existenční hrozbou.

Zelenskému samozřejmě nelze zazlívat, že je v současné katastrofální situaci pod obrovským tlakem a mobilizuje celý svět k pomoci své zemi. Zbraně od Izraele sice nezíská, ale jinak bude všechno při starém – Izrael bude dál přijímat ukrajinské Židy a ve stanoveném počtu i nežidy a posílat na Ukrajinu humanitární pomoc. A premiér Benet, který ruskou invazi na Ukrajinu ještě ani jednou explicitně neodsoudil, bude dál usilovat o zprostředkování příměří jako při své nedávné návštěvě Moskvy. Nejmenovaní vládní představitelé po projevu Zelenského řekli novinářům, že dosavadní izraelská politika se nezmění.

Gita Zbavitelová, ČRo Plus

Sdílet:

One Response to “Nešťastný projev Zelenského v Knesetu”

  1. Tomáš napsal:

    Prezident Zelensky hodně mluví, a tak se někdy pořádně sekne.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com