Novinky ze života komunity

Izrael zesiluje tlak na Írán

Po květnovém atentátu na významného velitele íránských Revolučních gard Hasana Sajjáda Chodajra zemřelo podezřelou smrtí nejméně sedm Íránců, kteří byli rovněž členy Revolučních gard nebo pracovali na jaderném programu či vývoji vyspělých zbraní. Panuje přesvědčení, že pachatelem je stejně jako v případě Chodajra Izrael.

Írán se stále nedohodl s mezinárodním společenstvím na nové smlouvě o omezení svého jaderného programu a rychle pokračuje v nepovoleném obohacování uranu. Podle odhadů může získat materiál k výrobě atomové zbraně už za několik týdnů.

Izraelský Mosad provádí stále častější a troufalejší operace v samotném Íránu, kde v minulosti zasahoval z bezpečnostních důvodů minimálně. V dubnu tam došlo k pokusu o atentát na generála Revolučních gard Hosejna Almasího. Tentýž měsíc Mosad unesl Mansúra Rasúlího, pachatele nezdařeného útoku na izraelského konzula v Turecku, dopravil ho na neznámé místo rovněž v Íránu a podrobil ho výslechu. Kromě přiznání k pokusu o atentát v Ankaře od něj získal i informace o Chodajrovi, který byl pak v květnu zastřelen v Teheránu.

Írán podezřívá Izrael i ze zabití dvou vědců před několika týdny. Ajúb Entezárí a Kamrán Aghamolaj zemřeli za nejasných okolností na dvou různých místech; oba zřejmě na následky otravy. Entezárímu, jenž vyvíjel rakety a drony, se 31. května udělalo zle na večírku pořádaném člověkem, který hned po něm zmizel. Aghamolajovi, jenž pracoval v jaderné továrně v Natanzi, zase na služební cestě zničehonic selhaly 2. června orgány. Zhruba v téže době spadl doma z balkonu plukovník Revolučních gard Alí Esmaílzádeh. Koncem května zahynuli dva zaměstnanci vojenského komplexu v Parčinu, kde se vyvíjejí útočné drony, při útoku sebevražedných kvadrokoptér. Írán uvedl, že byli členy Revolučních gard a zemřeli jako „mučedníci“. A minulé pondělí přišli o život při dvou autonehodách dva důstojníci letectva Revolučních gard Mohammad Abdús a Alí Kamání, kteří vyvíjeli balistické střely a bezpilotní letouny. Trochu moc incidentů najednou, než aby to byly náhody.

Teherán dělá, co může, aby se Izraeli pomstil, ale zatím mu žádný plán nevyšel. Posílá do Izraele drony s výbušninami, ale armáda všechny včas sestřelí. Mosad odhalil i íránský plán únosů izraelských vědců a podnikatelů v zahraničí. Turecko v květnu zmařilo útok na izraelské turisty, na který ho upozornil Mosad. Před několika dny pak izraelská vláda důrazně vyzvala Izraelce na tureckém území, aby urychleně odjeli. Bezpečnostní agenti dokonce spěšně odvezli jeden manželský pár na letiště a odeslali domů, protože jim bezprostředně hrozil únos. Také uplynulý víkend byl dramatický; na dva tisíce Izraelců v Turecku bylo varováno, že hrozba útoku je velmi konkrétní a mají zemi okamžitě opustit nebo se zamknout v hotelovém pokoji. V sobotu bezpečnostní složky uvedly, že spolu s Turky zmařily pokus o atentát a „některým Izraelcům zbývalo jen pár minut života“.

Druhou částí izraelských zásahů proti Íránu jsou útoky na jeho dodávky vyspělých zbraní pro libanonské hnutí Hizballáh. Nejmohutnější bylo 10. června bombardování mezinárodního letiště v Damašku, kam Íránci pašují civilními letouny těžké zbraně, součástky i drony. Rakety zničily všechny ranveje a letiště muselo přerušit provoz. Nebyl to první útok; 20. května je zasáhly střely země-země z Golanských výšin a zabily tři syrské vojáky.

Při nedávném bombardování íránské továrny na výrobu raket jižně od Damašku zahynulo pět členů proíránských milicí a několik íránských inženýrů; útok ji zcela zničil, stejně jako sousední skladiště zbraní. Začátkem května připravil útok na Středisko vědy a výzkumu v syrském Masjáfu o život pět lidí, a předtím se dva jiné zaměřily na pozice Hizballáhu v oblasti Kuneitry. Izrael bombarduje i konvoje s íránskými zbraněmi směřující do Libanonu, a to i u syrsko-iráckých hranic. Izraelské námořnictvo zase odchytává náklady íránských zbraní v Rudém moři a občas ostřeluje i středomořský přístav Latákiji. Izraelský premiér Naftali Benet poznamenal, že Izrael „útočí na hlavu chobotnice a bude v tom pokračovat“.

Po útoku na damašské letiště si Rusko předvolalo izraelského velvyslance. Náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov ho varoval, že Moskva „nedovolí, aby se Sýrie stala válečným bojištěm cizích stran“, jako by pro ni samotnou byla Sýrie domácí hřiště a její útoky na odpůrce syrského prezidenta Bašára Asada a civilní objekty, včetně nemocnic, byly legální. Kvůli dlouhodobé koordinaci náletů s Kremlem se Izrael zdržuje kritiky ruské invaze na Ukrajinu. Bruslení na tenkém ledě se mu však příliš nedaří a vztahy s Moskvou se zhoršily. V květnu Rusové dokonce poprvé na izraelské bombardéry vypálili několik střel systému protivzdušné obrany S-300.

Izraelský tlak na Teherán je velmi silný, ale Íránci ze Sýrie neodcházejí a nevzdávají se ani snahy vyrobit jadernou zbraň.

Gita Zavitelová, ČRo Plus

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com