Novinky ze života komunity

Kdo vyzve mistra světa Carlsena aneb Šachový turnaj kandidátů v Berlíně

Mistrovství světa se bude konat v listopadu v Londýně a to po dobu dvou týdnů. Kdo vyzve současného mistra světa Magnuse Carlsena, o tom rozhodne turnaj kandidátů, který právě probíhá v Berlíně od 10. do 28. března. Kandidátů je osm. Jsou to velmistři Armén Levon Aronian, Američané Fabiano Caruana a Wesley So, Rusové Alexander Griščuk (Grischuk), Sergej Karjakin a Vladimír Kramnik, Šachrijar Mamedjarov (Shakhriyar Mamedyarov) z Azerbajdžanu a Číňan Liren Ding.

Berlín byl pro tento turnaj vybrán proto, že německá šachová federace je jednou z největších na světě. V šachových klubech je organizováno asi 90 tisíc šachistů a šachistek, ale žádného vynikajícího šachistu nemají. Dalším důvodem byla pocta jedinému německému mistru světa v šachu Emanuelu Laskerovi, který jím ale byl celých 25 let.

Turnaj je poznamenán řadou zmatků, organizátoři nezvládají svou práci a šachisté jsou nespokojeni. V německých médiích se o turnaji hovoří a píše málo, snad nejvíce se dozvíme z Der Spiegel online.

První kolo se hrálo v sobotu 10. března a ze čtyř partií byla jen jediná remíza, a to  Arména Aroniana s Číňanem Dingem. Jinak Fabiano Caruana porazil Wesleyho So, Vladimir Kramnik, který je považován za favorita, porazil Alexandra Griščuka a Karjakin podlehl Mamedžarovi.

V neděli a v pondělí turnaj pokračoval, po třetím kole vedl favorit Kramnik s 2,5 bodů, v úterý byl den volna, ve středu se hrálo 4.kolo a přineslo překvapení, Fabiano Caruana porazil Kramnika a ujal se vedení se třemi body. Páté kolo bylo ve znamení remíz, tak skončily všechny čtyři partie, takže tabulka se nezměnila. V pátek se hrálo 6.kolo, ve kterém se střetli        Caruana – Grischuk ½ – ½, So – Aronian 1 – 0 (je to vůbec první výhra Američana Wesleye So), Ding – Karjakin ½ – ½, Mamedyarov – Kramnik 1-0, což byla nejlepší partie dne, jak se shodli experti. Mamedyarov se tímto vítězstvím vyšvihl na první místo, o které se dělí s Caruanem. Oba mají 4 body ze šesti partií, favorit Kramnik jich má jen 5.

Turnaje velmistrů a nejen velmistrů jsou často poznamenány velkým počtem remíz, k radosti všech tomu tak v tomto turnaji zatím není, výjimkou byl pátý den.

Victor Spielmann

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com