Novinky ze života komunity

Němci a Osvětim

Letos při příležitosti 75. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim sovětskou Rudou armádou se německá média na rozdíl od jiných let zabývala zločiny nacistického režimu, hlavně tomu, jak je možné, že celý svět nečinně přihlížel vraždění Židů nacisty.

Především německé televizní stanice věnovaly této tématice velkou část vysílacího času. Informovaly o připomínce Šoa v Jeruzalemě, které se zúčastnili vysocí představitelé 47 států.  Poprvé na tomto místě promluvil německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeir. Svůj projev začal hebrejským požehnáním Baruch ata adonaj elohejnu melech haolam a pak pokračoval anglicky, aby přeživší holocaustu nemuseli poslouchat řeč pachatelů, z nichž mnoho bylo i z Rakouska, které dnes již netvrdí, že bylo první obětí nacistů, naopak připouští, že dodalo řadu sadistických pachatelů.

Je třeba připomenout, že Osvětim byla osvobozena sovětskou armádou, proto také byl ruský prezident jedním z hlavních řečníků. To se nelíbilo Polsku, proto polský prezident do Jeruzaléma nepřijel. Ten tvrdí, že teprve pakt o neútočení uzavřený mezi SSSR a Německem umožnil Německu přepadnout Polsko, jehož východní část s městy Lvov a Vilnius (polsky Lwów a Wilno) obsadil Sovětský svaz.

Německé televizní stanice vysílaly již od začátku září filmy zabývající se postupným omezováním práv Židů v Německu od roku 1933. O putování 937 Židů na lodi St. Louis v roce 1939, které nechtěla přijmout Kuba, USA ani Kanada byl promítán film Die Ungewollten (Nežádoucí). Za to, že loď nemohla v Kanadě přistát, se v roce 2018 omluvil kanadský premiér Justin Trudeau.

Druhý program německé televize ZDF vysílal v přímém přenosu nezkráceně dne 27.ledna 2020 vzpomínku na oběti Šoa z Osvětimi. Zde promluvili přeživší holocaustu a prezident Světového židovského kongresu Ronald Lauder.

Nakonec ještě nejnovější zprávy o stavu antisemitismu v Německu. Ministr vnitra Horst Seehofer zakázal činnost organizace Combat 18, jejíž odnož prý působila i v Praze. V Bundeswehru je podezření, že 550 vojáků má neonacistické názory. Potvrdit to má následné vyšetřování podezřelých.

Sdílet:

One Response to “Němci a Osvětim”

  1. Němci a Osvětim napsal:

    V Osvětimi jsem byl před mnoha lety ,ještě za minulého režimu. Na celní prohlídku byli vybráni v Těšíně dva největší komunisté v  autobusu.To se někdy stává. V r. 69 jsem byl také v Hatích vybrán na takovou prohlídku, do Maďarska jsme potom nejeli a vracelo se nás z Vídně 7 zpět a řidič se přiznal,že na mě upozornil.Osvětim je děsivé místo, padlo tam na mě nějaké zatížení a vzpomínka je stejná .Vina za tento koncentrák není vůbec zmenšená ,trvá dál.Pamatuji si na koleje ,které byly rezavé a pražce se rozpadaly .Německo vždy hledá vinu u jiných,jen ne u sebe. Jak je to s nimi ve skutečnosti, na to není odpověď.Tu poznají až jiné generace.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com